Het mobiele crisisteam (MCT PHAROS)

 

Vanaf 2014 kan er beroep worden gedaan op het mobiele crisisteam bij (sub)acute ernstige psychiatrische problemen. De naam Pharos werd gekozen omwille van zijn betekenis als de oudst gekende vuurtoren. Het MCT Pharos is een samenwerkingsverband met het PZ Sint-Alexius en het UZ Brussel.

  

Indicaties voor de doelgroep

 

Volwassenen vanaf 16 jaar:

·         met een feitelijke verblijfplaats in arrondissement Halle-Vilvoorde (met inbegrip van Tervuren),

·         wonende in de thuissituatie (met inbegrip van woon- en zorgcentra),

·         nood aan behandeling in de thuisomgeving en het is noodzakelijk dat het daar gebeurt,

·         met een (sub)acute, ernstige psychiatrische problematiek.

 

Werking

 

Het MCT Pharos is gevestigd in het UZ Brussel (Jette) maar het werkingsgebied bevat de hele regio Halle-Vilvoorde. Het MCT Pharos werkt snel (huisbezoek binnen de 24u), kortdurend (maximum 4 weken) en intensief (dagelijks indien nodig). Er worden vier fasen onderscheiden:

-          telefonische screening/aanmelding

-          Kennismakingsfase

-          Behandelingsfase

-          Afronding en Oriëntatie

 

De equipe

 

Vanaf december 2013 is de nieuwe werking van start gaan met in totaal ongeveer 5 VTE. Het gaat om een multidisciplinaire werking met als teamcoördinator Cindy Baillieu, Psychiaters, Psycholoog,  Maatschappelijk werker en  Casemanagers.

 

Aanmelden

 

Aanmelden kan door huisartsen, spoedartsen, psychiaters en artsen van het SPPiT op weekdagen tussen 8u en 20u via het nummer 02/474.94.74. Een medewerker van het MCT zal de hulpvraag screenen aan de hand van een aanmeldingsformulier. De aanmelding wordt besproken op de eerstvolgende briefing (dagelijks om 11u30) of indien aangewezen kan dit sneller via telefonisch overleg met de psychiater van het MCT.

 

Bereikbaarheid

 

Het MCT is op weekdagen 24/24 bereikbaar voor cliënten die in begeleiding zijn. Tussen 8u en 20u zijn de medewerkers bereikbaar, na 20u wordt er samengewerkt met de PAAZ Jette.  Binnenkort zal er ook een weekendpermanentie in werking gaan.

 

Download hier de folder van het SPPiT en het mobiel crisisteam PHAROSpowered by Curiousgroup